Gynostemma te

Mitt första inlägg som är endast på svenska // All English-readers please use google translate or some other translate tool to translate this into English.

Tänkte bara slänga in ett inlägg om en ny morgonrutin för mig. Eftersom jag älskar kaffe men kan endast dricka 1 max 2 koppar om dagen då jag är ganska så känslig för koffein så har jag vant mig vid att endast ta en kopp oftast på eftermiddagen. Jag har nu fått in en ny bra och hälsosam morgonrutin då jag dricker te på morgonen eller förmiddagen.

Det är inte vilket te som helst utan det är Gynostemma te som har en mängd hälsofördelar och smakar riktigt gott! Därför tänkte jag förmedla lite information om den fantastiska kinesiska medicinalväxt till er! All information är från Alivefoods hemsida.

Vad är gynostemma?
Alive Herbs gynostemma är ett örtte från ekologiskt odlad Gynostemma pentaphyllum från höga bergstrakter i sydvästra Kina, även kallad för ”Jiaogulan”. Dess löv plockas alltid i augusti då de innehåller mest av dess aktiva ämnen; gypenosider. Gynostemma är en växt som ibland hänvisas till som ”billig ginseng” eftersom den används som en billig ersättning för Panax ginseng. Gynostemma har ett bra innehåll ginsenosider som en gång troddes vara helt unika för Panax Ginseng. Som sådan, verkar de biologiska effekterna av gynostemma och panax vara ganska lika, förutom att gynostemma även kan motverka diabetes (på grund av dess unika gypenosider, som inte finns i panax).

Hälsofördelar

Diabetes. Enligt modern forskning kan gynostemma minska blodglukos hos diabetiker. Preliminära bevis hos diabetiker tyder på en potent minskande effekt av HbA1c, (ett mått på hur blodsockerhalten har legat de senaste 2-3 månaderna innan provtagningen). Även en anmärkningsvärd förbättring av insulinkänsligheten noteras hos diabetiker vid intag av gynostemmate. En minskning i fasteinsulin har också noterats. Långsiktigt intag av gynostemmate minskar även fettmassa hos diabetiker.Dess effekt på diabetes förmedlas eventuell av en blandning av AMPK aktivering och PTP1B inhibition.

Cancer. Gynostemma använd för att förebygga och minska spridningen av cancer på grund av den ökar aktiviteten hos antioxidativa enzymer som skyddar cellerna från oxidativ skada. Forskningen kring dess anti-cancereffekt är fortfarande i tidigt stadium, men gypenosider har noterats öka p53-aktivitet vid upprepade tillfällen. p53 är en normal gen som förhindrar att en cell omvandlas till en cancercell.

Adaptogen. Gynostemma används som adaptogen för att hjälpa kroppen svara på stress på ett hälsosamt sätt, behålla mental klarhet och minska trötthet. Dessa fördelar från gynostemma har ännu inte bedömts av forskning, men dess innehåll tyder på att det borde finnas liknande effekter som hos Panax ginseng och där har forskning visat att positiva resultat.

Kolesterol. Det finns vissa vetenskapliga belägg för att gynostemma kan minska totalkolesterol och öka andelen av det ”goda” (HDL) kolesterolet hos personer med höga kolesterolvärden.

Andra fördelar. Den används för att balansera nervsystemet och vid sömnlöshet. Tidig forskning visar att leverenzymer minskas med gynostemmaintag i en typ av fettlever. Denna ört har också använts traditionellt för ökad ungdomlighet och livslängd.

Gynostemma verkar vara mer effektiv när den används långsiktigt och förebyggande än rehabiliterande och terapeutiskt.

Så om du inte har testat det ännu, gå in på Alivefoods hemsida och klicka hem din första påse!

Alive Herbs Gynostemma

Bild från Alivefoods hemsida. 

  

Dagens frukost bestående av äggröra gjort på 2 ägg + extra äggvita, kryddor och lite mandelmjölk, en banan och en stor kopp gynostemma te med lite riven färsk ingefära i! 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s